21 Ağustos 2010 Cumartesi


EY İNSANLAR!

1-Allah’a İbadet Edin
Ey insanlar!
Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kulluk ediniz ki, O'na karşı gelmekten korunmuş olabilesiniz.(2/Bakara-21)

2-Helal Rızıktan Yiyin ve Şeytana Uymayın
Ey İnsanlar!
Yeryüzündeki temiz ve helal şeylerden yiyin, şeytana ayak uydurmayın, zira o sizin için apaçık bir düşmandır.(2/Bakara-168)

3-Allah’tan Korkun ve Allah’ın ve Akrabanın Hakkına Dikkat Edin
Ey İnsanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan, ondan eşini var eden ve ikisinden pek çok erkek ve kadın meydana getiren Rabb'inize hürmetsizlikten sakının. Kendisi adına birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah'ın ve akrabanın haklarına riayetsizlikten de sakının. Allah şüphesiz hepinizi görüp gözetmektedir.(4/Nisa-1)

4-Peygamberin Getirdiğine İman Edin,Güvenin,Şüphe Etmeyin
Ey İnsanlar! Peygamber Rabbiniz'den size gerçekle geldi, inanın, bu sizin hayrınızadır. İnkar ederseniz, bilin ki, göklerde ve yerde olanlar Allah'ındır. Allah bilendir. Hakim'dir.(4/Nisa-170)

5-Size Açık Delil Olarak Kur’an İndirildi
Ey İnsanlar!
Rabbiniz'den size açık bir delil geldi, size apaçık bir nur, Kuran indirdik.(4/Nisa-174)

6-Yaptığınız Taşkınlıklar Kendi Aleyhinizedir
Allah onları kurtarınca, hemen yeryüzünde haksız yere taşkınlıklara başlarlar. Ey insanlar! Geçici dünya hayatında yaptığınız taşkınlık aleyhinizedir. Sonra dönüşünüz Bizedir. Yaptıklarınızı size bildiririz.(10/Yunus-23)

7-Kur’an Sizin İçin Öğüt,Şifa,Rehber ve Rahmettir
Ey insanlar! Rabbinizden size bir öğüt ve kalblerde olana şifa, inananlara doğruyu gösteren bir rehber ve rahmet gelmiştir.(10/Yunus-57)

8-Allah’tan Korkun,Sakının
Ey insanlar! Rabbinizden sakının; doğrusu kıyamet gününün sarsıntısı büyük şeydir.(22/Hacc-1)

9-Ölümden Sonraki Hayatın Gerçekliliğinden Şüphe Etmeyin
Ey insanlar!
Öldükten sonra tekrar dirilmekten şüphede iseniz bilin ki, ne olduğunuzu size açıklamak için, Biz sizi topraktan sonra nutfeden, sonra pıhtılaşmış kandan, sonra da yapısı belli belirsiz bir çiğnem etten yaratmışızdır. Dilediğimizi belli bir süreye kadar rahimlerde tutarız; sonra sizi çocuk olarak çıkartırız, böylece yetişip erginlik çağına varırsınız. Kiminiz öldürülür, kiminiz de ömrünün en fena zamanına ulaştırılır ki, bilirken birşey bilmez olur. Yeryüzünü görürsün ki kupkurudur; fakat Biz ona su indirdiğimiz zaman harekete geçer, kabarır, her güzel bitkiden çift çift yetiştirir.(22/Hacc-5)

10-Allah’tan Başka Yaratıcı ve Yardım Edici Yoktur
Ey insanlar!
Bir misal verilmektedir, şimdi onu dinleyin: Sizlerin Allah'ı bırakıp taptıklarınız bir araya gelseler, bir sinek bile yaratamıyacaklardır. Sinek onlardan bir şey kapsa, onu kurtaramazlar; isteyen de, istenen de aciz!.(22/Hacc-73)

11-Dünya Hayatına ve Şeytanın Hilelerine Aldanmayın
Ey insanlar!
Rabbinize karşı gelmekten sakının. Babanın oğlu, oğulun da babası için bir şey ödeyemeyeceği günden korkun. Allah'ın verdiği söz şüphesiz gerçektir. Dünya hayatı sakın sizi aldatmasın. Allah'ın affına güvendirerek şeytan sizi ayartmasın.(31/Lokman-33)
Ey insanlar! Allah'ın verdiği söz şüphesiz gerçektir; dünya hayatı sizi aldatmasın. Allah'ın affına güvendirerek şeytan sizi ayartmasın.(35/Fatır-5)

12-Allah’ın Nimetlerini Hatırlayın
Ey insanlar!
Allah'ın size olan nimetini anın; sizi gökten ve yerden rızıklandıran Allah'tan başka bir yaratan var mıdır? O'ndan başka tanrı yoktur. Nasıl aldatılıp da döndürülürsünüz?. (35/Fatır-3)

13-Allah’a muhtaç Olduğunuzu Aklınızdan Çıkarmayın
Ey insanlar!
Siz Allah'a muhtaçsınız, Allah ise müstağnidir, övülmeğe layık olandır.(35/Fatır-15)

14-Üstünlüğün Takvada Olduğunu Unutmayın
Ey insanlar!
Doğrusu Biz sizleri bir erkekle bir dişiden yarattık. Sizi milletler ve kabileler haline koyduk ki birbirinizi kolayca tanıyasınız. Şüphesiz, Allah katında en değerliniz, O'na karşı gelmekten en çok sakınanızdır. Allah bilendir, haberdardır.(46/Hucurat-13)

7 Ağustos 2010 Cumartesi


NELERE YAKLAŞMAYALIM?

1-Sekr Halinde/Ne Yaptığınızı Bilmez İken Namaza
Ey İnananlar! Sarhoşken, ne dediğinizi bilene kadar, cünübken, yolcu olan müstesna gusledene kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta veya yolculukta iseniz yahut biriniz ayak yolundan gelmişseniz veya kadınlara yaklaşmışsanız ve bu durumlarda su bulamamışsanız tertemiz bir toprağa teyemmüm edin, yüzlerinize ve ellerinize sürün. Allah affeder ve bağışlar.4/Nisa-43

2-Gizli ve Açık Kötülüklere
De ki: «Gelin size Rabbinizin haram kıldığı şeyleri söyleyeyim: O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın, anaya babaya iyilik yapın, yoksulluk korkusuyla çocuklarınızı öldürmeyin, sizin ve onların rızkını veren Biziz, gizli ve açık kötülüklere yaklaşmayın, Allah'ın haram kıldığı cana haksız yere kıymayın. Allah bunları size düşünesiniz diye buyurmaktadır.»6/Enam-51)

3-Haksız Bir Şekilde Yetim Malına
Yetim malına, erginlik çağına erişene kadar en iyi şeklin dışında yaklaşmayın; ölçüyü ve tartıyı doğru yapın. Biz kişiye ancak gücünün yeteceği kadar yükleriz. Konuştuğunuzda, akraba bile olsa sözünüzde adil olun. Allah'ın ahdini yerine getirin. Allah size bunları öğüt almanız için buyurmaktadır.6/Enam-152

Yetimin malına ergin çağa ulaşana kadar en güzel şeklin dışında yaklaşmayın. Ahdi de yerine getirin, doğrusu verilen ahidde sorumluluk vardır.17/İsra-34

4-Özel Hallerinde İken Kadınlara
Sana, kadınların aybaşı hali hakkında da sorarlar, de ki: «O bir ezadır (rahatsızlıktır)». Aybaşı halinde iken kadınlardan el çekin, temizlenmelerine kadar onlara yaklaşmayın. Temizlendikleri zaman, Allah'ın size buyurduğu yoldan yaklaşın. Allah şüphesiz daima tevbe edenleri sever, temizlenenleri de sever.2/Bakara-222

5-Zinaya
Sakın zinaya yaklaşmayın; doğrusu bu çirkindir, kötü bir yoldur.17/İsra-32